Забава

Фасадата на зелената кула ја навоснуваат беспилотни летала

Бујното зеленило на фасадите на облакодерите е еден од главните трендови што може да се забележат во архитектурата ширум светот. Интересен пример за овој тренд е кулата за набљудување покриена со илјадници саксии за цвеќиња, чиј дизајн беше предложен од архитектот на студиото НУДС.

Повеќе од обична глетка или туристичка атракција, оваа необична кула е замислена како еден вид споменик на светот кој постојано се менува.

Кулата нуди панорамски поглед на околната природа преку отвори кои личат на форма на двојна спирала. Самата структура на кулата ќе биде направена од дрво, додека надворешните површини ќе бидат покриени со 11.500 керамички саксии.

Се инсталира систем за собирање дождовница во кулата по целата своја висина, така што секоја саксија може да се наводнува. Покрај тоа, садовите ќе бидат надгледувани со вештачка интелигенција, која ќе го контролира нивото на влага во почвата и нејзиниот состав.

Во случај на кое било растение има потреба од наводнување или оплодување, беспилотните летала опремени со вода или потребни минерали би го лоцирале садот и ќе ја доставуваат потребната количина.

И беспилотните летала и кулата би функционирале „надвор од мрежата“ затоа што ќе се напојуваат од фотоволтаични панели, а водата би се собирала од дождот.

Кулата е дизајнирана да биде достапна за секого, благодарение на спиралната рампа. На самиот врв ќе има мала камера со панорамски поглед.

Со овој проект, архитектите сакале да дадат позитивен пример за соживот на природата и човекот, каде што технологијата би била алатка за постигнување компромис меѓу нив.

Засега, овој проект не е реализиран, но предизвика големо внимание, па може да се очекува дека во оваа или слична форма ќе стане реалност.

Тагови

Поврзани вести