Свет

Нобелова награда за физика за тројца научници

Научниците Ален Аспе, Џон Ф. Клаузер и Антон Цајлингер ја добиваат годинешната Нобелова награда за физика, соопшти Кралската шведска академија за науки денеска во Стокхолм.

Признанието им се доделува за нивната работа на полето на квантната физика. Со револуционерните експерименти со сплотени фотони, каде што две честички се однесуваат како едно дури и кога се разделени, тројцата научници го отворија патот за нови технологии базирани на квантни информации. Французинот Аспе, Американецот Клаузер и австрискиот истражувач Цајлингер со експерименти покажаа дека е можно да се испитаат и контролираат честичките кои се во заплеткани состојби, се вели во образложението на Шведската кралска академија.

Квантната физика се занимава со најмалите честички и нивните интеракции, резултатите од истражувањето се користат, на пример, за развој на квантни компјутери и вештачка интелигенција – или безбедна комуникација. По сајбер нападите врз Бундестагот во 2019 година, тогашната германска влада се потпираше на пилот-проектот на институтот Фраунхофер: квантната комуникација беше наменета да ги направи врските со податоци отпорни на допир.

Нобеловата награда за физика се доделува од 1901 година. Најпрестижното признание годинава е дотирано со десет милиони круни (околу 920.000 евра).

Свеченото врачување на Нобеловата награда за сите области ќе биде извршено на 10 декември, согласно на традицијата, на денот на смртта на основачот на фондот за Нобеловата награда, Алфред Нобел.

Тагови

Поврзани вести