Свет

Мистериозни камења: Сами се движат и ја менуваат големината! (Видео)

Во малиот град Костести во Романија, има камења кои долго време ги збунувале геолозите низ целиот свет. За последните сто години, локалното население знаеше за „трованте“ (преведено како цементен песок), сферични грутки природен песок цемент, кои, најверојатно, биле формирани за време на сеизмичката активност пред скоро шест милиони години.

Љубопитност е тоа што овој камен „расте“ кога станува збор за вода, и – сам се движи, така што, во зависност од големината на каменот, може да се прошири во дијаметар од неколку милиметри до – неколку десетици сантиметри, според Новости.

Постојат неколку локации во Романија каде има трованти, но тие се најразновидни во Костести. Научниците веруваат дека причината за ширењето е главно високата содржина на минерални соли во талогот што е под зацврстената „кора“.

Кога се навлажнува површината на карпата, солите апсорбираат вода, што врши притисок врз песочникот да се прошири, односно да расте.

Поради оваа необичност, во Костести беше основан природен резерват, наменет за зачувување на овие геолошки формации, кој привлекува туристи од целиот свет, и е под заштита на УНЕСКО. Според сегашната теорија, тровантите претставуваат диагнетни текстури кои одразуваат палеодинамички (палеоеизмички) услови и одговараат на специфични компресии на седименти од песок што содржат локални раствори (особено карбонат) акумулирани во песок, кои се склони кон сферични форми за време на значајни сеизмички шокови и под влијание на внатрешните сили за кохезија.

Се верува дека гравитационата сила, сеизмичките шокови, кохезивните сили на растворот (особено напнатоста на површината) и силата на лепење помеѓу зрната песок и течноста учествуваат во овој процес. Треба да се напомене дека хипотезата за сеизмичко потекло на тровантот е добро поддржана од многу лабораториски експерименти.

Сепак, геолозите сè уште се збунети од внатрешната структура на тровантот. Имаат прстени односно годови како што ги имаат дрвата кога ќе се пресечат.

Тагови

Поврзани вести