Свет

Кина изобилува со природни богатства

Во Кина не се наоѓа само светското чудо Кинескиот ѕид, ниту Забранетиот град, Кина дефинитивно е една од најубавите земји на светот зашто уште неколку десетици фасцинантни локации ја праваат оваа земја вечен магнет за туристите

Дури 60 милиони туристи од цел свет само во една година ги распакуваат своите куфери во Кина. Таа е најпосетената земја во Азија. Статистичките податоци велат дека Кина ја засени Франција кога станува збор за најпопуларна дестинација во светот. Но, во Кина не е само светското чудо Кинескиот ѕид, ниту Забранетиот град, Кина дефинитивно е една од најубавите земји на светот. Неколку десетици фасцинантни локации ја праваат оваа земја вечен магнет за туристите. Ќе ви претставиме неколку подеднакво фасцинантни, а за кои ретко кој кај нас знае:

Хуангшан e Жолта планина, убавица. Таа е планински венец во јужната провинција Анхуи во источна Кина. Претставува природно и културно наследство, позната по необични гранитни карпи, четинари кои растат на камено тло, многубројни термални извори и езера со тиркизна боја, села кои се неколку стотици години стари, манастири изградени на најстрмните карпи. Она што многумина ги носи тука е „морето од облаци“, кои се појавуваа на 51 ден во текот на годината. Покрај тоа, оваа планина се смета за света и честопати била мотив на традиционалното кинеско сликарство, поезија и модерна фотографија.

Хуангшан, Жолта Планина

Водопадот Хуангуошу е еден од најголемите водопади во Кина и во источна Азија. Се наоѓа на реката Баишуи во градот Аншун, провинција Гуејџоу. Висок е 77,8 м и широк 101 м. Името Хуангуошу значи „жолто овошно дрво“. Виножита се појавуваат во сончеви денови, додавајќи и убавина. Областа околу водопадот е со типична карстска топографија и е благословена со звучно заштитена природна сцена, што го направи познат како Хуангуошу Национален парк на водопад.

Водопадот Хуангуошу

Селото Фенгуанг (што значи феникс), исто така познато како Линг Сиа или античко село. Фенгуанг е историско село во Шенџен, Кина. Во селото во моментов има преостануваат повеќе од 60 згради и градби од династијата Минг и Чинг, вклучувајќи ја и шесткатната кула Венчанг – во чест на бога, одговарајќи статиите и учењето, изградена кон крајот на 18 век.

Селото Фенгуанг

Каипинг Дијалоу се катни кули, генерално изработени од армиран бетон. Повеќе од нив се изградени од кинески емигранти, кои имале бизнис во странство, затоа ги користаат и европски архитектурни стилови.  Овие кули се наоѓаат главно во округот Каипинг, провинција Гуангдонг, Кина. Жуисуи Дијаолоу, лоциран е зад градот Ксиангганг. Изграден е во 1921 година, има девет ката и е највисока кула во Каипинг. Се одликува со покрив во византиски стил и римска купола. Бјанчужу Лу (Кривата кула), лоцирана е во селото Нанксинг и е изградена во 1903 година. Има седум ката и гледа на езерцето. Тијанлу Лу (Кула на небесниот успех), лоцирана е во Јонг’ан ли, и е изградена во 1922 година. Таа е висока седум ката плус горниот кат на покривот. Денглу (Светлосна кула) е изградена во 1920 година, по придонес од селани, и е висока пет ката.

Каипинг Дијалоу
Највисоката кула
Денглу (Светлосна кула)

Заливот Јалонг е плажа од 7,5 километри и се наоѓа во Хаинан, Кина.  Плажата е во форма на полумесечина. Позната е и како Национално одморалиште на заливот Јалонг. Ако можете да изберете, најдобро е да го испланирате вашето пристигнување тука за време на пролетниот фестивал. Ако сакате да посетите заливот, нема потреба да барате визи.

Заливот Јалонг, плажа
Тагови

Поврзани вести