Живот

Супер-мајка патка има 56 пајчиња во семејството/ВИДЕО

Фотографот на диви животни Брент Чимек, на езерата во северна Минесота ги „лови“ наинтересните и најинтимните сцени на животните во нивната природна околина.

На негово пријатно изненадување Чимек успеал да сними едно семејство на патки, иако навидум обични, но необични по број на членови во јатото. Нималку туку една мајка-патка, а зад неа 56 малечки пајчиња.

Како што му објаснил орнитолог од Минесота, се работи за интересна појава кај птиците, кога една мајка го презема водството за многу младенчиња, во случајот 56.

Чимек вели дека кога повторно се вратил на езерото во друг случај семејството се проширило, па овојпат избројал 76 патки.

Тагови

Поврзани вести