ВодаЖивот

Знаци дека на Вашето тело му е потребно вода

Доколку сте сметале дека дехидратацијата ги погодува само оние кои воопшто не пијат вода, можно е дури и Вие кои пиете вода да страдате од тоа, иако не сте свесни. Дури 75 % од луѓето се дехидрирани, а тие не знаат.
Околу 60 % од нашиот организам го сочинува вода, 15 % од севкупната вода се наоѓа во мускулите, а 85 % од водата во мозокот. Доколку упорно не се чувствувате добро, а не знаете зошто, дехидратацијата може да биде причина за тоа.
1. ЗаморСекогаш сте уморни, и кога сте дома и на работа, па дури и кога доволно сте спиеле. Дури и мала дехидратација може да предизвика недостаток на енергија, умор и поспаност. Многу е важно да пиете доволно течности со цел телото да не дехидрира и да предизвика омалаксаност и пад на енергијата.

2. Хронична опстипација
Се чувствувате подуено и имате лош здив. Водата е природен прочистувач на организмот, така што е многу важно да внесувате доволно вода во текот на денот. За воспоставување на рамнотежа потребна е правилна хидратација, односно пиење на вода на секои 60 минути. Дехидратацијата може да предизвика проблеми во цревата и опстипацијата.

3. Главоболка

Главоболката е чест знак дека сте дехидрирале. Болката обично се појавува на предната страна на главата, која поради невнимание може да се претвори во мигрена. За да се спречи главоболка, најважно е да пиете доволно течности, како во летните така и во зимските месеци.

Тагови

Поврзани вести