Свет

Њу Кларк ќе биде паметен град со нула загадување(видео)

Новиот град во Филипини ќе се вика Њу Кларк и се очекува да биде изграден во следните 30 години, а би чинел околу 14 милјарди долари.Причината за изградба на овој град е справување со загадувањето и густиот сообраќај.

Во градот ќе се движат беспилотни електрични возила и дронови ќе има енергетски ефикасни згради мноштво на спортски објекти, а две третини од градот ќе бидат со зеленило.

Изградбата се планира да започне во 2020 година, а Њу Кларк ќе биде поделен на пед области и тоа влада,бизнис,образование,земјоделство и област за рекреација

Тагови

Поврзани вести