Свет

Руските лекари користат роботи за откривање заразени пациенти со ковид-19

Доколку роботот се посомнева дека нешто не е во ред, тогаш врежува специјална ознака на снимката за да можат лекарите да ја анализираат прогнозата.

Во време на пандемијата со коронавирусот, руските лекари почнаа да користат современа технологија за откривање на заразени луѓе со ковид-19. Како што пишуваат локалните медиуми, оваа вештачка ителигенција веќе некое време се користи за откривање рак на белите дробови кај луѓето, а сега сите сили се насочени кон откривањето позитивни случаи на коронавирусот.

Во моментов, во архивата се наоѓаат околу 54.000 снимки од магнетна резонантна томографија, мамографија и рентгенски снимки, а како што потврдија од Одделението за здравство, програмот поседува алгоритам кој овозможува технологијата да се користи за откривање знаци на вирусот ковид-19 и на пневмонија.

Оттаму велат дека системот на вештачка интелигенција овозможува да се откријат патолошките промени на белите дробови кај пациентите, а самиот робот ја проценува снимката и им ја испраќа на лекарите во рок од 15 минути. Доколку роботот се посомнева дека нешто не е во ред, тогаш врежува специјална ознака на снимката за да можат лекарите да ја анализираат прогнозата.

– Програмот овозможува брзо да се изработат сите дигитални снимки, а роботот им ги праќа на лекарите. Снимките на пациентите кај кои е откриена патологија ќе бидат означени со црвена боја, а така лекарите ќе можат да работат најпрво со тие пациенти. Тие луѓе ќе им бидат приоритет за лекарите – изјавила шефицата на Медицинскиот информативно-аналитичкиот центар во Русија, Олга Белорус.

Тагови

Поврзани вести