Живот

Против коронавирусот се бориме со методи стари 5.000 години

Три работи се клучни и најсигурни лекови за заштита од инфекција од коронавирусот – карантин, сапун и алкохол, всушност антички пронајдоци кои се користеле против лепрата и чумата.

Карантин

Карантинот, како мерка за контрола на ширењето на болеста, историски е поврзан со персискиот мислител Ибн Сон, кој на Запад е познат како Авицена (980-1037).

Тој бил лекар, филозоф, математичар и физичар. Неговото најпознато дело е „Книгата на исцелување и медицинскиот канон“.

Тој беше првиот што одредил мерка санитарна изолација од 40 дена, што е метод за избегнување на зараза.

Тој го нарекол методот „al-Arba’iniya“ (четириесеттите), кој буквално беше преведен во „карантин“ во раниот венецијански период.

Карантинот била задолжителна практика во болниците низ исламскиот свет за да се спречи ширењето на лепра и други заразни болести. Честата употреба во Европа, особено во Венеција, започнала за време и по чумата и црната смрт во 14 и 15 век.

Терминот „карантин“ означувал четириесетдневен период кога сите бродови морале да бидат изолирани пред патниците и екипажот да можат да заминат на брегот. Успехот на овој метод во борбата против ширењето на епидемии довел до опстанок на терминот „карантин“до денес.

Карантинот денеска ги означува сите видови санитарна изолација, дури и кога трае помалку од четириесет дена.

Тагови

Поврзани вести