Свет

По 100.000 години, се појави изумрената птица: Чудо и неверување кај научниците

Птицата алдабра, петел со бели пердуви кај вратот, се сметаше дека е изумрена пред 100 000 години. Како и да е, неодамна беше забележана, а научниците ги оставиј во чудо.

Според истражувањето објавено во зоолошкото списание Linnean Society, птица што се гледа во лет е резултат на „итеративна еволуција“. Ова значи дека гените, за кои се сметаше дека се изумрени, повторно се појавиле, односно, иако животните можеби одамна исчезнале, ова не ги спречува гените да се развиваат денес.

Ваквите процеси инаку можат да предизвикаат повторна појава на повеќе или помалку слични видови, од предците, што е последица на „лесна еволуција“.

Но, сето ова не значи дека ќе може наскоро да се појават мамути или диносауруси. Досега, овој феномен е забележан кај некои видови желки, а сега за прв пат кај птиците.

„Не знаеме за некој друг сличен пример што ќе ни помогне подетално да го објасниме овој феномен. Сепак, за птицата алдабра, постојат фосилни остатоци пронајдени на територијата на индискиот потконтинент. Тие можат да ни помогнат да ги објасниме ефектите што природната животната средина и околината на океанот ги имаа врз исчезнувањето на овој вид “, рече палеобиологот Дејвид Мартил, како што објави РТС.

Тагови

Поврзани вести