Свет

Острови во Норвешка се вистински рај за љубителите на природата

Љубителите на греењето покрај огништето, снегот, атмосферата од север и природата сигурно ја имаат оваа скандинавска бајка на нивната листа на посакувани дестинации.

Архипелагот во северна Норвешка е едно од најсеверните населени места на Земјата поради неговата близина до Арктичкиот поларен круг (само 170 км). Сепак, и покрај оправданите претпоставки, постојат похумани климатски услови што ги прават зимите благи.


Лофотските острови се едно од најпознатите и најпосетуваните места во Норвешка и се вистински рај за љубителите на природата и фотографиите.
Неговата панорама се состои од прекрасни планини и врвови, отворено Северно Море и плажи каде што можете да пливате.

Локалните места сè уште се сведоци на рибарското минато (па дури и сегашноста) што е присутна уште од времето на Викинг.

Во текот на летото, тука ќе доживеете 24. часа дневна светлина, а островите се исто така одлична локација од која можете да го набљудувате феноменот Аурора Бореалис.


На самиот југ на архипелагот, има место кое редовно влегува во списоците на дестинации со најчудни имиња. Имено, се нарекува: Å. Иако е забавна идеја да одите само да кажете дека сте биле во А, без грижи, таму има и содржина – музеи, ресторани, места за гледање, прекрасна природа.

Споменавме дека климата не е толку типична како што би очекувале од Норвешка, но затоа има нешто друго „норвешко“ што можете да го искусите – музејот на Викинзите! Сместено е на место кое е исто така археолошки локалитет, во малото село Борг.

Норвешка, како симбол на уредена држава, подеднакво се грижи за својот туризам, како и за животната средина, локалната заедница и нејзината култура, па затоа туризмот на овој дел е насочен кон задоволството на посетителите, но и кон потребите на локалното население и природата.

 

Тагови

Поврзани вести