Свет

Највисокиот облакодер во Европа – изградбата траела 8 години

Занимливост за оваа градба е дното на бетонската плоча, која влезе во Гинисовата книга на рекорди како најголема континуирана конструкција на бетон.

Во историскиот кварт Санкт Петербург е центарот Лакхта – највисокиот облакодер во Европа. Тој е висок 462. метри и има 90. ката, од кои три се под земја.


Изградбата на овој јавно-деловен центар траел цели осум години – од 2012. до 2018. година, а повеќе од 20.000 работници од 18.земји учествувале во овој неверојатен проект на шкотската компанија.
За да се одржи тежината на облакодерот од 670.000 тони, на темелите требало да се истурат дури 19. 624 кубни метри бетон, а целиот процес траел дури 49. часа.


На висина од приближно 370. метри, има „видиковец“ од кој се шири прекрасен поглед на околината на овој руски град.
Кулата во центарот Лахта (462 м) е најсеверниот солитер во светот и највисок во Европа.
Поголемиот дел од облакодерот ги заземаат канцелариите на енергетската компанија со повеќе од 5.000 вработени, но има и други деловни канцеларии, продавници, места за рекреација, кафулиња и дури 34. лифтови.

Тагови

Поврзани вести