Живот

Вака изгледаат ледените пештери Менденхол

Глечерот Менденхол е долг 19 километри, се наоѓа на околу 20 километри од центарот на градот Џуно и е една од најпопуларните атракции на Алјаска. Се истакнува со својата сина боја, формирана од минералите и рефлектираната светлина од сонцето.

Уште поимпресивни се ледените пештери во внатрешноста на глечерот. Тие се достапни само за оние што сакаат да пловат со кајак, а потоа да се искачат над глечерот.

Овој прекрасен природен феномен е резултат на глобалното затоплување, што предизвикува топење на глечерите.

2

3

4

5

6

7

 

Извор: Pandotrip.com
Фото: Instagram
Тагови

Поврзани вести