Свет

Кралски ботанички градини

Кралските ботанички градини, Кју, во Лондон се едни од најпознатите зимски градини во светот. Воедно  најголемата градба изградена од ковано железо, врв на конзерваториумите од викторијанската ера во Англија, пишува Architecturaldingest.

Зградите првично се изградени како прозорски дрвени конструкции дизајнирани да го штитат нежното зеленило од европските зими во 17 век, но зимните градини процветаа во уметнички дела самостојно, благодарение на комбинацијата на импресивни инженерски подвизи и иновативниот архитектонски дизајн.

„Повремено во историјата, постои случајно спојување што ги обединува креативноста, можноста, модата и желбата“, пишува Ричард Барли, директор за хортикултура.

Портокаловата куќа во барокната палата Цвингер во Дрезден, Германија, изградена во 1709 година под власта на Фредерик Август Силниот.

Многу историчари на архитектура сметаат дека Конзерваториумот Сион Парк, познат и како Голем конзерваториум.
Внатрешноста на Конзерваториумот Сион Парк демонстрира импресивна инженерска моќ, особено во главната купола.

По бумот на стаклената палата во Англија, европскиот континент се приклучи на трендот со дела како конзерваториумот Парк Шенбрун во Виена, завршен во 1882 година.

Инспириран од долго изгубената лондонска Кристална палата, која изгоре во 1936 година, Паласио де Кристал во Мадрид е изградена за да се сместат растенијата од Филипините.
Како и оранжериите пред нив, некои зимски градини се дел од приватни домови, како што е Зимската куќа во имотот Билтмор во Ешвил, Северна Каролина.
Иако архитектот Алберт Кан беше најпознат по неговите бетонски конструкции, тој исто така го дизајнираше Конзерваториумот Belle Isle, официјално наречен конзерваториум Ана Скрипс Виткомб, во Детроит. 
Градините Лонгвуд на плоштадот Кенет, Пенсилванија, имаат 4,5 хектари оранжерии, вклучувајќи го и овој Главен конзерваториум.
Изграден во 1936 година како дел од Администрацијата за напредок на работата, Конзерваториумот Шумски парк во Св. Луис се оддалечува од викторијанската традиција со форма на Арт Деко.

Паркот Андре Цитроен во Париз е дом на две современи оранжерии изградени во 90-тите години.
Тагови

Поврзани вести