Свет

Индонезиско село поплавено со црвена вода

Индонезиското село Џенгот било поплавено со крваво-црвена вода по поплавувањето на фабриката за бојадисување ткаенини што се наоѓа во близина.

Илјадници корисници на „Твитер“ споделиле фотографии и видеа од селото поплавено од црвена вода, кое се наоѓа во близина на градот Пекалонган.

Пекалонган е познат по производство на батик, индонезиска боја за восок што се користи за бојадисување различни форми на ткаенини.

Димас Арга Јуда, раководител на претпријатието за заштита од природни непогоди во Пекалонган, потврдил дека фотографиите се вистински, додавајќи дека бојата ќе исчезне кога ќе се измеша со дождот.

Извор: cnn.com
Фото: Twitter

Тагови

Поврзани вести