Свет

Импозантен планински пејсаж помеѓу Вале и Бернските Алпи

Lötschental лежи во импозантен планински пејсаж помеѓу Вале и Бернските Алпи. Најруралната долина со своите сеуште автентични села ги тера посетителите да уживаат во одмор во чистото опкружување, далеку од главните туристички центри.

Дури и во праисторијата, луѓето талкаа низ Lötschental и низ преминот со истото име – како што потврдуваат наоди од бронзеното и ледено доба. До средниот век, Lötschental  беше важна врска помеѓу Bernese Oberland и Вале.

Дури и денес, Lötschental е почетна точка за безброј планински тури со чист пејзаж. Двесте километри на пешачки патеки води низ долината, која е дел од  UNESCO World Heritage регионот на Швајцарските Алпи Jungfrau-Aletsch. Старите обичаи, како што е добро познатата традиција на скротилиштата “Tschäggätä”, се зачувани тука. Скијачкиот регион Lötschental се наоѓа на алпската Лаухерн над Вилер, каде што планинскиот воз ги зема посетителите високо до глечерскиот скијачки регион.

Во текот на летото, туристите ги има во изобилство во долината Lötschen, идеален регион за оние кои сакаат релаксација и природна убавина. Пешачењето од Lauchernalp низ Lötschenpass во Бернес Oberland во Kandersteg е рангирано меѓу класиците на регионот. Fafleralp, се наоѓа токму во задниот дел на Lötschental и е почетна точка на Lötschental “високиот пат” низ југот- кој гледа кон алпските пасишта се до Lauchernalp.

Во зима, зимскиот рај Lauchernalp, со загарантиран снег, Ве поканува да го искусите. Сончевото скијачко одморалиште ви нуди 55 км падини на 3111 м надморска височина, и отвора прекрасна патека за скијање. Опкружен со наметнатите планини во позадината кои се дел од UNESCO World Heritage, се наоѓа жичарница, два лифта и добро познатата достапна област за скијање  Lauchernalp. Патот на жичарата води нагоре кон Hockenhorngrat (3111 м, глечерска ски област со голем број на стази со средна тежина и арена за слободно возење), а исто така обезбедува пристап до зимската пешачка патека на над 3000 метри надморска височина, со панорамски поглед од 44 илјади метарските планински врвови.

За крос-кантри скијачите и зимските панинари има околу 50 км зимски пешачки патеки, како и 24 километарски класични и лизгачки патеки кои треба да се истражат.

 

Тагови

Поврзани вести