Македонија

Земјотрес во Албанија, потресот регистриран и во Македонија

Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје утрово во 3 часот и 29 минути регистрирала замјотрес со сила од 4 степени според Рихтер чии епицентар бил во Албанија.

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Македонија, со станици во Скопје, Валандово, Охрид, Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје денес, 20 јануари 2021 година, во 03 часот и 29 минути, регистрираше земјотрес чиј епицентар се наоѓа во Република Албанија, 145 km југозападно од Скопје.

Земјотресот имал локална Рихтерова магнитуда ML4.0, а беше почувствуван од населението на нашата Република, особено во југозападните делови со интензитет од III до IV степени според Европската макросеизмичка скала.

Тагови

Поврзани вести