Македонија

Се проверува и храната со која се хранела жирафата Каспер, а се чека и на обдукцискиот наод за да се утврди од што пцовиса

Се уште се чекаат наодите од обдукцијата на жирафата Каспер, која пцовиса во скопската Зоолошка градина. „Макфакс“ дознава дека постојат сомневања дека причината е храната, поради што, земени се и примероци од истата, за да се добијат точните податоци дали Каспер е правилно хранет согласно протоколите.

Николче Бабовски, директор на Агенција за храна и ветеринарство, за „Макфакс“ вели дека по извештајот ќе одлучат како ќе постапуваат понатаму.

„Наш инспектор беше таму. Но наодите од обдукцијата, како и за храната, чекаме известување од Факултетот за ветеринарна медицина. Ние чекаме како и од нив. Земени се примероци од храна и самиот обдукционен протокол за кој примероци имаат земено од нивниот тим – тоа го работат тие. Потоа ние добиваме извештај по кој постапуваме понатаму, ако има потреба“, вели Бабовски.

Жирафата Каспер пцовиса пред три дена. Тој имаше 12 години, а во Скопје ЗОО беше жител од 2012 година. Ова е втора жирафа која пцовисува, откако претходната почина во 2014 година на три и пол години. Животниот век им изнесува 25 години.

Зоолошката сега останува со една жирафа.

Тагови

Поврзани вести