Забава

Свирењето на музички инструмент или пеењето го подобрува мозокот во староста

Британските истражувачи велат дека свирењето на музички инструмент или пеењето има ефективно влијание врз состојбата на мозокот во староста.

Резултатите од нивната студија покажуваат дека вежбањето или читањето музички ноти е добро за меморирање и решавање на сложени задачи.

Во анализата објавена во International Journal of Geriatric Psychiatry, тие наведуваат дека музиката треба да се гледа како начин на живот кој го одржува здравјето на мозокот.

Тие анкетирале повеќе од 1.100 луѓе на возраст над 40 години.

Просечната возраст на испитаниците била 68 години.

Научниците од Универзитетот во Ексетер ги анализираа податоците за нивните мозочни функции како дел од пошироката студија која се занимаваше со тоа како нашиот мозок старее и зошто луѓето развиваат деменција.

Тие набљудуваа како функционира свирењето на инструмент, пеењето, читањето и слушањето музика.

Научниците ги споредиле когнитивните податоци на луѓето кои се занимавале со музика на кој било начин во нивните животи и оние кои не се занимавале со музика.

Резултатите покажале дека имало позитивни ефекти кај луѓето кои свиреле на музички инструменти, што можеби е резултат на „повеќе когнитивни активности“.

Свирењето пијано или клавијатури се чинеше дека е најефикасно, но свирењето на дувачки и дрвени инструменти исто така се покажа корисно.

Само слушањето музика не е доволно за когнитивното здравје.

И пеењето е лековито, велат истражувачите, а една од причините е социјалниот аспект на таа активност, како што е пеењето во хор или во група.

Тоа е чувствителен тест на мозокот и ние сме во можност да ги разгледаме поединечните аспекти на функцијата на мозокот, како што се краткорочната меморија, долгорочната меморија, решавањето проблеми и колку интересната музика влијае на ова“, објаснува Ен Корбет, авторка на студијата за Би-Би-Си.

„Овие наоди во голема мера ги потврдуваат придобивките од музиката, со кои веќе бевме запознаени. „Свирењето на инструмент е ефективно, особено кога продолжувате да го свирите во постарите години“, додаде таа, пренесува republika.mk

Тагови

Поврзани вести