Настани

Русија ги објави првите фотографии од новата мисија до Месечината

Институтот за вселенски истражувања при Руската академија на науки ги објави првите фотографии направени од вселенската сонда „Луна-25“, која патува до Месечината.

Фотографиите доаѓаат околу една седмица откако Индија објави фотографии од површината на Месечината. Двете земји планираат да слетаат научни роботи на јужниот пол на Месечината во следните недели.
Првите фотографии направени од руската сонда биле направени на оддалеченост од 310.000 километри од Земјата. Тие покажуваат дека сондата е во добра форма и работи според планот, изјавиле од рускиот Институт за вселенски истражувања.

„Луна-25“ треба да слета на Месечината околу 21 август. Поранешниот Советски Сојуз бил првата држава која слетала на Месечината со сондата „Луна-2“ во 1959 година. Новата мисија треба да трае околу една година и има цел да ги истражува радијацијата, природните извори и условите за идни мисии на Месечината.


Фотографија од Земјата направена од сондата: IKI RAN

 


Фотографија од Месечината направена од сондата: IKI RAN

Во меѓувреме, индиската сонда треба да слета на Месечината на 23 август.

Тагови

Поврзани вести