Свет

По земјотресот во Хрватска се појавија 30-ина дупки во земјата

По разорниот земјотрес во централна Хрватска се појавија 30-ина дупки во земјата кои се шират со секој нов земјотрес, посочуваат експертите и предупредуваат дека е опасно да се пристапи до нив сè додека не се дознае кога ќе престане нивното ширење.

Геолозите кои ја истражуваат областа велат дека тие веќе не треба многу да одат во ширина, но сè додека не се истражат темелно, тие остануваат мистериозни.

Од фотографиите на една од дупките направени во растојание од само неколку дена, јасно е дека дупката е значително зголемена од нејзиното создавање.

Геолозите, вклучувајќи го и Твртко Корбар од Геолошкиот институт, истражуваат што предизвикува нивно ширење и зошто се создале дупки.

„Тоа е многу специфичен феномен за кој малку знаевме. Прочитавме за тоа во научната и стручната литература, но самиот изглед во областа Меченчани е геолошки неочекуван. Никој не може да знае што има под пет или шест метри земја“, рече Корбар.

По еден силен земјотрес, објаснуваат сеизмолозите, нормално е областа да биде погодена од помали.

Во Бановина по најсилните се случија илјада послаби земјотреси од кои некои се чувствуваат, а некои се толку слаби што луѓето дури и не ги забележуваат.

Сепак, сите тие влијаат на понатамошното ширење на дупките.

Геолозите веќе ги почнаа своите истражувања и од мерењата утврдија дека целата област се оддалечила – дел кон Запад, а дел кон Исток.

Страшно е, вели тој, но тоа е природна појава.

„Земјотресите се природен феномен и едноставно треба да се прилагодиме на тоа“, рече Корбар.

Извор: MakFax

Тагови

Поврзани вести