Свет

Павилјон кој се шири според потребите на корисниците

Како да организирате состанок или прослава на отворено, без да бидете сигурни дека нема да бидете изненадени од временските услови? Ако тоа решение може да биде флексибилно во смисла на зголемување и намалување на капацитетот, тогаш тоа е вистинската работа.

Токму тоа е Yas Ger – градба инспирирана од традиционалните монголски станбени згради познати како јурта. Архитектонската фирма Ger Atelier својот проект го заснова врз морфолошките карактеристики и градежните својства на традиционалната јурта, пишува ArchDaily.

paviljon1
Кружниот простор е поделен на два полукружни простори, а флексибилниот правоаголен дел, кој може да се расплетува доколку е потребно, се крие меѓу овие два дела. Благодарение на овој преклопен дел, структурата може да се прошири според потребите на корисникот. Покрај тоа, објектот станува разигран и забавен простор кој е флексибилен и погоден за сите ситуации.

paviljon2
Лесни материјали и едноставни механички елементи се користени за да се направи објектот лесен за употреба и да се промени неговата локација по потреба.
Оваа традиционална конструкција во модерен контекст, благодарение на блиската врска со корисниците, може да одговори на различни потреби и да обезбеди различни просторни искуства.

paviljon3

Тагови

Поврзани вести