Свет

Облак со сахарска прашина ја покри Европа

Облак со прашина стигна од Сахара до делови од Европа, предизвикувајќи лош квалитет на воздухот и покривајќи ги прозорците и автомобилите со нечистотија, објави Службата за следење на атмосферата Коперникус.

 

Службата соопшти дека најновиот облак, трет од ваков вид во последниве недели, носи магла во јужна Европа и ќе се прошири на север до Скандинавија.

Марк Парингтон, виш експерт во Коперникус, рече дека најновиот настан е поврзан со временскиот модел што донесе потопло време во делови од Европа во последните денови.

– Иако не е невообичаено облаците од сахарска прашина да стигнат до Европа, во последните години има зголемување на интензитетот и зачестеноста на ваквите епизоди, што потенцијално може да се припише на промените во примероците на атмосферската циркулација, рече Парингтон.

„Оваа последна епизода предизвика влошување на квалитетот на воздухот во неколку земји“, соопштено е од Коперникус.

Безбедносниот праг на Европската унија за концентрации на ПМ10, покрупни честички како песок и прашина кои можат да ги иритираат носот и грлото, веќе е надминат на некои локации.

МИА

Тагови

Поврзани вести