Свет

Ниту карантин ниту тестови: Бугарија, Србија и Грција ги отвораат границите од 1 јуни – што е со Македонија?

Бугарија, Грција и Србија постигнале договор за отворање на границите од 1 јуни за секаков вид на патувања. При влез нема да се бараат тестови и нема да има никакви карантински мерки. Информацијата пред малку на прес-конференција ја соопшти бугарскиот премиер Бојко Борисов. Тој рече дека при влез во земјите ќе се пополнува формулар со кој патниците ќе потврдат дека во моментот на патувањето не се наоѓаат во карантин.

Кон овој договор како што рече Борисов веројатно ќе се приклучи и Романија.

Што ќе се случува со патувањата од и во Македонија се уште нема официјална информација. Министерот за здравство.

Доколку Македонија остане надвор од овој договор тоа ќе биде силен удар и за македонската економија, особено ако се знае дека голем број туристи од Европа кои одат во Грција поминуваат токму низ нашата земја.

Тагови

Поврзани вести