Забава

Нежна романса и релаксација во дворот

Во време кога модерните домови се мерат на десетици квадрати, да се има двор во урбана средина како дел од еден дом е луксуз. Дворот има свој агол на отворен простор, парче природа во домот, потенцијална градина за одгледување овошје и зеленчук и одлична област за игра на отворено за деца. Дворот може да се претвори во нежна романса која ќе се роди од обична релаксација.

Но, за да уживате во магијата на дворот, треба да се грижите за него, односно редовно да го уредувате и одржувате.
Пред да ги претставиме нашите идеи за уредување, ќе забележиме дека основата на убавиот простор на отворено е тревникот. Здравиот, квалитетен и одржуван тревник е повреден од која било декорација.

hortikultura2_resize
Тоа е природен килим на кој можете да шетате боси, каде што децата можат да играат, може да седите на ќебе што ќе ви се најде. Покрај тревниците, основни или елементи што се подразбираат за уредување се дрвјата и цвеќињата.

hortikultura1_resize
КАКО ДА СЕ ОРГАНИЗИРА ДВОРОТ
Вашиот двор треба да биде огледало на вашата креативност и тоа ќе го постигнете ако сакате да го направите оаза на отворено за да уживате, a не само обична ливада каде растат диви растенија.
Пред да почнете да размислувате како да го уредувате вашиот двор, има неколку основни упатства што треба да ги имате предвид за да создадете простор што одговара на вашата околина.
Всушност, за убав градинарски дизајн не ви требаат скапи услуги за градинарство, туку конкретни идеи за уредување и придржување до основното едноставно „правило за градинарство“ – размислете пред да засадите или да изградите нешто.
Планирајте засадување растенија и градење дополнителни елементи и нивно одржување во согласност со вашиот дом за да добиете кохезивна и функционална целина.

hortikultura3_resize
ОДРЕДЕТЕ ЈА ЦЕЛТА НА ДВОРОТ
Пред да почнете со идеи за дизајн во вашиот двор, размислете за што ќе се користи тој простор. Дефинирајте дали сакате да уредувате за така куќата да изгледа поубаво? Дали ќе бидете домаќини на гостите во дворот, ќе организирате скари, забави и собири? Дали ќе поставувате играчки за деца и дали ќе биде удобно да играат во таа околина?
Реализирајте идеи за уредување ако знаете дека ќе имате доволно заштита од бучава, сонце, поглед на улиците и доволно време за одржување на вашиот двор? Затоа, бидете реални и украсете го вашиот двор според тоа колку навистина ќе го користите.

hortikultura4_resize
КАКО ДА ИЗБЕРЕТЕ РАСТЕНИЈА ЗА ВАШИОТ ДВОР
Како што споменавме, ако сакате да имате убав и функционален двор, треба да го одржувате, што за споменатите растенија значи да се грижите за земјиштето, садење, косење на тревата, ѓубрење и поткастрување на дрвјата и цвеќињата. Прилагодете ги растенијата во просторот, бидејќи тие се оние што на крајот го дефинираат изгледот на градината.
На пример, ако имате мал двор, најдобро е да изберете ниски дрвја и овошни.
Ако, пак, имате голем двор, можете да засадите дрвја со неформални стебла и тоа по краевите од дворот, но сепак на растојание од оградата на два до три метри. Исто така, со дрвјата можете да направите заштита од бучава и несакани погледи.
Како да изберете растенија за дворот, исто така, зависи од стилот на куќата, на пример, дворовите во модерните домови се претежно во минималистички стил, а нивната монотонија може да се скрши од имагинативно обликувани топиари и некои повеќегодишни растенија со силни бои.

hortikultura5_resize
Вие избирате цвеќе според сончевата светлина на градината, квалитетот на земјата и количината на грижа што ја бара. Ако градинарството е хоби за вас, можностите за одгледување на најразлични украсни растенија се огромни, но дури и ако немате многу време да се грижите за цвеќето, имате добар избор на повеќегодишни растенија кои бараат најмалку грижа.
Кога ќе изберете растенија за вашиот двор и ќе ги распоредите, садењето може да почне кога времето ќе дозволи.

hortikultura6_resize

Времето кое сега повеќето граѓани во овој период го поминуваат во своите домови поради воведување карантин и забрана за движење, а сè со цел спречување на корона вирусот, може да се искористи токму за осмислување на градините.

Само малку имагинација и некои добри совети се доволни за целосно да го промените изгледот на вашиот двор каде сакате да се опуштите и да го поминете слободното време.

hortikultura7_resize

Тагови

Поврзани вести