Здравје

Невообичаени знаци дека сте алергични на одредена храна

Некои симптоми можат да бидат многу опасни, ova se nевообичаени знаци дека сте алергични на одредена храна

Различни овошја, бадеми, кикирики – секоја храна може да предизвика алергии.

Некои знаци дека сте алергични на одредена храна се сосема очигледни. Алергиите на храна понекогаш може да имаат благи симптоми, но ако се сомневате дека сте алергични, најдобро е да се тестирате.

Исто така, важно е да работите со диететичар кој е специјализиран за алергии на храна за да ве води да бидете сигурни дека соодветно ги задоволувате вашите нутритивни потреби додека сте безбедни.

Ако имате некој од овие симптоми, можеби сте алергични на одредена храна.

Кашлица

Ако имате изразена кашлица или имате потешкотии со дишењето после јадење храна, тоа може да се симптоми на алергија. Овие симптоми може да укажуваат на анафилакса, состојба која може да го отежне дишењето.

Кожни реакции

Ако ви се појави осип на телото после јадење храна, тоа исто така може да укаже дека сте алергични. Може да се јави и чешање, црвенило на кожата и оток.

Орални симптоми

Има и некои орални симптоми кои може да укажуваат на тоа дека сте алергични на одредена храна. Овие симптоми вклучуваат чешање во устата или отекување на јазикот и грлото. Ваквите симптоми обично се краткотрајни, но укажуваат дека нешто не е во ред.

Проблеми со гастроинтестиналниот тракт

Гастроинтестиналните проблеми може да се поврзат со цела низа проблеми, од алергии до труење со храна. Кога станува збор за нетолеранција на храна, луѓето обично можат да јадат помали количини од таа храна без да искусат симптоми.

Од друга страна, ако сте алергични на одредена храна, може да почувствувате гастроинтестинални симптоми кои вклучуваат повраќање, дијареа и стомачни грчеви. Ако ги имате овие екстремни реакции, особено со некои други симптоми на алергија, треба да го посетите вашиот лекар што е можно поскоро.

Кивање или чешање на очите

Кивањето или чешањето на очите не се само симптоми на сезонска алергија на полен, туку може да бидат и реакција на одредена храна.

Вртоглавицата не е симптом кој веднаш го поврзувате со алергија на храна, но симптомите на алергија на храна може да вклучуваат вртоглавица, бледа кожа, губење на свеста или пад на крвниот притисок.

Ова се нарекува анафилактичен шок, најсериозната форма на анафилакса. Овие симптоми може да се појават сами или во комбинација со некои други симптоми.

Треба да се напомене дека овие симптоми може да укажуваат на нешто друго освен алергии, но најдобро е да се биде внимателен и да се направат потребните тестовихрана,алергии

Тагови

Поврзани вести