Забава

Невообичаената карпеста височина од Бразил

Лажедо де Паи Матеуш е карпеста височина што се наоѓа во Кабасеирас во државата Параиба, во Бразил.

Таа има околу 1,5 квадратен километар, околу 100 камења (тежат до 45 тони), кои стојат на малку конвексна површина и ретка вегетација во регионот на Карири-Ориентал.

Формирањето на карпата е резултат на осиромашување на почвата во текот на милиони години, како резултат на природни пукнатини и големи температурни разлики.

Еден од најпознатите блокови е шлемот камен, а покрај чудната форма кај некои камења се сретнуваат и петроглифи за кои се верува дека им припаѓаат на т.н. Карири, луѓе што живееле во областа пред околу 12.000 години.

Тагови

Поврзани вести