Забава
Како да сварите совршено велигденско јајце
Кога готвите јајца, дали постојано се прашувате што треба да направите за да „испаднат“ онака како што сакате?
Не сте единствени, многу домаќинки, дури и во подоцнежниот живот, никогаш не се чисти со тоа.
Следејќи ги трите чекори кои ви ги предлагаме, ќе добиете јајце сварено како што сте сакале.
Во тенџере ставете ги јајцата и покријте ги со ладна вода. Зошто прво доаѓаат јајцата, а потоа водата?
Бидејќи ако ги додадете јајцата подоцна, тие може да пукнат додека паѓаат на дното на садот.
Потоа вклучете го шпоретот на највисока температура и оставете ја водата да зоврие.
Тргнете ја тавата од оган и покријте ја. Во зависност од тоа колку сакате јајцето да биде тврдо, оставете го во топла вода од две до 15 минути.
Кога ќе ги тргнете од оган и ќе го прекинете процесот на зовривање на водата, таа ќе се свари, но жолчките нема да позеленат (ова се случува само со јајцата кои се подолго време изложени на високи температури, бидејќи потоа поминуваат низ хемикалија реакција која ги „обојува“ нивните жолчки со зелена боја).
Кога ќе помине посакуваното време, веднаш извадете ги јајцата од тенџерето и префрлете ги во сад исполнет со вода и коцки мраз (најмалку 20).
Ако планирате да ги излупите јајцата, испукајте ги малку пред да ги ставите во ледена вода и оставете ги да седат внатре еден час за најлесно да ги излупите за кратко време.