Свет

ИЗБУВНА ПТИЧЈИ ГРИП ВО ЕВРОПА: Досега зафатени 37 европски земји, убиени 47,7 милиони птици

Европа годинава ја доживува најлошата криза со птичји грип досега, со речиси 50 милиони убиена живина, а опстојувањето на вирусот во текот на летото го зголеми ризикот од широко распространети инфекции следната сезона, соопшти Агенцијата за безбедност на храна на ЕУ (ЕФСА). Ширењето на високо патогениот птичји грип (HPAI), вообичаено наречен птичји грип, ги загрижува владите и живинарската индустрија поради уништувањето што може да го предизвика на живината, можноста за трговски ограничувања и ризикот од пренос на луѓе.

Ова лето беше забележан досега невиден број на епидемии кај диви и домашни птици, што предизвика масовна смртност меѓу колониите за размножување на морски птици на брегот на северниот дел на Атлантикот, според заеднички преглед на ЕФСА, Европскиот центар за превенција и контрола на болести и референтната лабораторија на ЕУ.

Птичјиот грип обично напаѓа во есенските и зимските месеци. Се пренесува со фекалии на заразени диви птици преселници или директен контакт со контаминирана храна, облека и опрема.“Како што започнува есенската миграција и се зголемува бројот на диви птици што презимуваат во Европа, тие веројатно се изложени на поголем ризик од инфекција со HPAI од претходните години. на забележаното опстојување на вирусот во Европа“, изјави Гилхем де Сезе, висок функционер во ЕФСА, во изјавата во понеделникот.

 

Епидемијата оваа сезона зафати вкупно 37 европски земји, најголем географски досег досега, а вирусот за прв пат го премина Атлантикот долж миграциските патишта, предизвикувајќи тешка епидемија кај живината во неколку канадски провинции и американски држави, соопшти ЕФСА. Тековната криза со птичји грип оваа сезона е најлошата досега забележана во Европа со вкупно 2.467 епидемии пријавени кај живина и 47,7 милиони уништени птици, се вели во извештајот.

Дополнително, беа известени 187 откривања кај птиците во заробеништво и 3.573 настани на HPAI беа забележани кај диви птици.

ЕФСА препорача брза имплементација на стратегии за ублажување на ризикот и надзор за рано откривање на вирусот.

Холандија ќе уништи околу 102.000 кокошки само на една фарма во северниот град Кил-Виндвер по откривањето на високо заразен вид на птичји грип, соопшти владата во вторникот. Петнаесет случаи на високо смртоносна форма на птичји грип се пријавени во Холандија во изминатиот месец, по десетици случаи на почетокот на годината.

Франција, исто така, забележа оживување на случаите откако претходно оваа година го доживеа својот најлош бран од птичји грип досега.

Тагови

Поврзани вести