Свет

За една минута од трансформер во вистински автомобил (видео)

Хуманоиден робот кој за 60 секунди може да се трансформира во автомобил неодамна беше претставен во Јапонија. Роботот „Рајд“ го изработил Кенџи Ишида, директор на компанијата „Брејв роботикс“, пренесе „Ројтерс„.

„Пораснав верувајќи дека роботите треба да бидат способни да се трансформираат и моја мотивација стана да развивам токму вакви роботи“, изјави Ишида за британската новинска агенција.

Сино-белиот робот висок 3,7 метри може да превезува двајца патници кога ќе се трансформира во автомобил.

„Поединци го гледаат овој робот како скапоцена играчка, но тој е создаден за да ги инспирира другите креатори“, изјави Ишида.

Тагови

Поврзани вести