Македонија

Едукација и опомени за граѓаните кои несовесно ги фрлаат отпадоците низ Градскиот парк

Еколошката младинска организација „Гоу Грин” и Меѓународниот Балкански Универзитет ќе ја организираат акцијата „Еко – патрола” по повод Денот на планетата Земја. Акцијата ќе се одржи утре, со почеток во 11 часот пред Школка (Градски парк).

Целта на акцијата е студентите од Меѓународниот Балкански Универзитет заедно со членовите на еколошката организија „Гоу Грин” да ги соберат отпадоците кои се неправилно фрлени во Градскиот парк.

„Еко патролата” ќе има за цел и да ги едуцира и опомени граѓаните кои несовесно ги фрлаат отпадоците низ Градскиот парк и да ги мотивира да се приклучат кон акцијата. Вкупно 60 млади луѓе ќе учествуваат во акцијата во Градскиот Парк. Младите сакаат да испратат дека отпадоците имаат свое место и истите не треба да се наоѓаат на тревата, патеките или покрај кејот на реката Вардар.

Акцијата е дел од глобалната мрежа за Денот на планетата Земја која што се одржува на 22 април насекаде во светот под мотото „Да ставиме крај на отпадот од пластика”.

Тагови

Поврзани вести