Забава

Вертикална градина со најгусто зеленило во светот

Висококатница наречена „Урбана шума“ ќе биде најгусто засадената вертикална градина во светот. Градината ќе ги надмине стандардните норми на зелените згради и ќе покрие огромна површина со зеленило, така што ќе изгледа како една голема грмушка. „Урбана шума“ се наоѓа во Бризбејн, Австралија и ќе вклучува 259 растителни видови специфични растенија за оваа клима, односно илјада дрвја и повеќе од 20 илјади растенија. Оваа зграда е висока 30 метри и е дизајнирана од фирмата Koichi Takada Architects.

gradina

Проектот „Урбана шума“ е дел од новото глобално движење кое се залага за изградба на вертикални градини и зазеленување на облакодерите. Целта на ваквите проекти е враќање на зеленилото, биодиверзитетот, кислородот и менталното здравје во урбаните области кои се карактеризираат со пренатрупаност. Планот е оваа повеќекатна зграда да вклучува пет пати повеќе дрва отколку во близина на паркот Мусгрејв.

gradina2

Зградата ќе биде подигната и ќе стои на скулпторски столбови кои личат на стебла на дрвјата. Платото во приземјето на кулата е дизајнирано како корисен, удобен и „пријателски“ јавен парк кој ќе зафаќа површина од 1.642 квадратни метри. Во рамките на зградата ќе има 382 станови, двоспратна кровна градина со придружни објекти, како и отворен јавен парк на приземјето. Според моментално достапните алатки за уредување и другите прописи, овој проект е најзелен што може да се направи, судејќи според Koichi Takada.

gradina1

Целта е да стане најзелената станбена зграда во светот, насочена кон шест ѕвезди на Green Star, што е еквивалентно на сертификатот LEED Platinum, и со тоа да стане репер за одржливи станбени згради со висок пораст во суптропските области. Овие типови згради се дефинираат како органски, скулпторски и со скалести фасади покриени со зеленило што обезбедува физичка и визуелна изолација од сонце, ветер и дожд, додека покривните градини и другата вегетација исто така обезбедуваат природна топлинска и соларна изолација.

gradina3

„Урбана шума“ ќе се карактеризира со одржлива градба и покрај горенаведеното, ќе вклучува и соларни панели, системи за собирање и наводнување со дождовница, елиминирање на употребата на јаглерод и употреба на одржливи и високо квалитетни материјали со мало одржување.

Koichi Takada вели дека човештвото треба да се сврти кон природата и „живата“ архитектура. Тој исто така додава дека во еден период од историјата, фокусот бил ставен на масовното производство, додека сега е на ред масовното уредување. Со зголемување на биодиверзитетот и намалување на еколошкиот отпечаток, зградата нагласува друга фаза во еволуцијата на архитектонската вертикална градина.

gradina4

Тагови

Поврзани вести