Свет

АТРАКЦИЈА ВО ЈУЖНА АМЕРИКА: НАЈГОЛЕМАТА СОЛЕНА ПУСТИНА НА СВЕТОТ КОЈА ПОСЛЕ ДОЖД СЕ ПРЕТВОРА ВО ОГЛЕДАЛО

Најубавата природна атракција во Јужна Америка се смета за Салар де Ујуни во Боливија.

Соленото срце на Боливија, како што многумина го нарекуваат, опфаќа повеќе од 4.050 квадратни километри и е најголемата солена пустина во светот.

На хоризонтот се шири густа површина со сол, покриена со полигонални плочи што се издигаат од земјата.

Се проценува дека Салар содржи околу 10 билиони тони сол.

Во времето на годината кога врне дожд, блиските езера се прелеваат и тенок слој вода ја претвора плочата во најголемото и најубавото огледало на светот, со зачудувачки одраз на небото.

 

Тагови

Поврзани вести