Свет

Аргентинскиот мега-проект за зелен водород сериозно ги загрижи еколозите

Изградбата на фабрика вредна повеќе милијарди долари ги загрозува правата на домородните земјишта и природната средина, велат критичарите. Оддалечените степи на аргентинската провинција Рио Негро се дом на богат, биодиверзитетен екосистем кој со милениуми бил нарушен само од силните патагониски ветрови. Сега, овие ветровити рамнини би можеле да станат место на нов огромен проект за зелен водород, пишува Ал Џазира.

Компанијата која има за цел да го изгради проектот, Fortescue Future Industries, вели дека ќе создаде повеќе од 15.000 директни работни места и ќе ја стави покраината во првите редови на енергетската транзиција на Аргентина. Но, локалните активисти велат дека тоа може да ги наруши правата на домородните земјишта, да ѝ наштети на природната средина и да ги загрози загрозените кондори.

Ситуацијата ја поттикнува дебатата за тоа како да се постигне праведна транзиција кон одржлива енергија. „Ја разбирам потребата од зелен водород што може да го има развиениот свет. Постои очекување да се замени гасот што Русија и другите досега го обезбедуваа, со друг вид енергија, сега и во иднина“, Марија Фабијана Вега, активистка на домородните заедници во Рио. Главниот град на областа Рио Негро, Виема, изјави за Ал Џезира. „Но, мислам дека сите треба да размислуваме на поинаков начин, да ја запреме потрошувачката во која сме потопени, за да не им наштетиме на другите култури и територии“.

Минатиот ноември, австралиската компанија Фортескју објави дека планира да инвестира 8,4 милијарди долари во проект за зелен водород во близина на градот Сиера Гранде, јужно од провинцијата Рио Негро. Тоа би вклучувало изградба на огромен ветерен парк, далноводи за пренос на електрична енергија, фабрика за производство на водород и пристанишна инфраструктура. „Зелениот водород е едно од горивата на иднината и нè исполнува со гордост што Аргентина е една од земјите кои се во авангарда на еколошката транзиција“, рече аргентинскиот претседател Алберто Фернандез кога беше објавен проектот.

Но, најголемиот дел од произведениот водород веројатно ќе се извезува поради недостиг на побарувачка во земјата, призна Себастијан Делгуи, регионален менаџер на владата и заедниците на Фортескју за Латинска Америка. „Денес, главните пазари што ја прават енергетската транзиција се Европа, Јапонија, Кореја и САД“, изјави тој за Ал Џезира, истакнувајќи дека компанијата го предвидува идниот „развој на побарувачката“ во Аргентина.

Зелениот водород се произведува со користење на обновлива електрична енергија за поделба на водата на водород и кислород. Водородот може да ги напојува возилата, да ги загрее домовите и да го замени природниот гас во производството на ѓубрива. Се смета за извор на енергија без емисии бидејќи водородот произведува вода, наместо стакленички гас јаглерод диоксид, кога се согорува.

Во проектот Рио Негро, за кој провинциската влада одвои околу 625.000 хектари земја, електричната енергија би се генерирала од огромен ветерен парк. „Тоа се досега невидени размери за Аргентина“, изјави за Ал Џезира Леонардо Салгадо, еколошки активист и професор по палеонтологија на Националниот универзитет во Рио Негро. „Тоа значи користење на важен дел од областа на покраината за да се обезбедат земјите од глобалниот север“.

Владата вели дека земјиштето што му го додели на Фортескју е во сопственост на државата. Но, областа е дом на десетици домородни заедници, а учесниците во кампањата велат дека проектот не може да продолжи доколку не се консултираат и не дадат согласност, во согласност со Конвенцијата за домородните и племенските народи на Меѓународната организација на трудот, која Аргентина ја ратификуваше.

Земјата, исто така, спроведува национално истражување на домородните заедници за да ги заштити нивните права на нивните предци, а заедниците не можат да бидат иселени од спорните области додека не заврши истражувањето.

Но, процесот постојано се одложува, а податоците од Националниот институт за домородни работи на Аргентина покажуваат дека неколку заедници во регионот сè уште не се анкетирани. „Се додека истражувањето на земјиштето на домородните заедници не е завршено, тие не можат да ја допрат таа земја“, рече Вега.

Делгуи рече дека Фортескју спровел студија за социјално влијание со локалниот универзитет, работел на проценка на животната средина и побарал од покраината да се консултира со актери од заедницата. „Сакаме да има претходна консултација, бидејќи ние сме убедени дека локалните заедници треба да не придружуваат“, рече тој. „Проектот нема да напредува без консултации“.

ЗАГРОЗЕНИТЕ КОНДОРИ

Во јануари, Фортескју склучи договор со аргентинската компанија IMPSA за снабдување на јарболите за мерење на ветерот на висорамнината Сомункура. Овој потег предизвика тревога кај биолозите, кои велат дека изградбата на ветерна електрана таму би претставувала катастрофа за кондорите од Андите, кои се сметаат за загрозен вид во Аргентина.

Доказите од Европа сугерираат дека кондорите најверојатно ќе летаат во турбините на ветерниците, според Рајен Естрада Пачеко, биолог од непрофитната програма за зачувување на кондори на аргентинската фондација Биоандеа. Додека компанијата вели дека ќе ги избегне областите каде што се гнездат кондорите, Естрада Пачеко за Ал Џезира изјави дека птиците „навистина ја користат целата околина“.

Во јули, Фортескју изјави за локалните медиуми дека ќе го паузира поставувањето на јарболите за мерење на ветерот на платото додека чека провинциската влада да го прилагоди својот план за управување со областа. „Нема ниту еден јарбол на висорамнината Сомункура“, рече Делгуи.

Другите аспекти на проектот, исто така, предизвикаа загриженост кај еколозите. Водата што се користи во процесот на електролиза ќе биде земена од морето, за да се зачуваат скапоцените резерви на свежа вода на Рио Негро. Но, ова би барало изградба на фабрика за бигор, а за да се транспортира, водородот често се претвора во амонијак, кој може да биде штетен за луѓето и животната средина доколку не се управува правилно.

Даниел Сангвинети, државен секретар за планирање на Рио Негро, изјави за Ал Џезира дека се спроведува студија за влијанието врз животната средина за можните ризици. Владата работи со водачите на заедницата за да развие протоколи за спроведување на проектот, вклучително и време за јавна дебата, додаде тој.

Што се однесува до кондорите, „мораме да ги зачуваме оние 64 птици што се ослободени досега во обид да се врати нивната популација во оваа област, а исто така треба да ја поддржиме планетата, а исто така да генерираме економска активност за 750.000 жители на провинцијата“, рече Сангвинети.

Сепак, Естрада Пачеко стравува дека проектот би можел да ја загрози децениската работа: „Тоа беше огромен напор за многу луѓе и многу институции за кондорот да се врати. Да се ​​мисли дека некоја компанија би можела да се инсталира таму, за проект за производство на зелен водород кој нема ни да остане во земјата – тоа е многу фрустрирачко“, пренесува pari.com.mk

 

Тагови

Поврзани вести