Живот

Американски научници откриja: Најчистиот воздух на светот е над овие води

Научници од американскиот универзитет Колорадо сметаат дека го пронашле местото со најчист воздух на светот. Очекувано, се во близина на кое било подрачје населено со луѓе.

Истражувањето, кое е објавено во списанието „ Зборник на трудови на Националната академија на науки“ открива дека Јужниот океан околу Антарктикот е вистинското место ако сакате навистина свеж воздух. Благодарение на временските обрасци и функционирањето на глобалната клима, облаците над Јужниот океан се недопрени.

Човечкото влијание е неизбежно на повеќето места на планетата Земја.

Отпадот што се остава може да се пронајде дури и на најоддалечените области од океанот, бидејќи на секои неколку дена на оддалечените плажи каде што нема луѓе, океаните исфрлаат купишта пластика.

Хемикалиите што се произведуваат се наоѓаат насекаде околу нас. Ама, не и далеку на југот.

Истражувачите кои го проучувале воздухот над Јужниот океан откриле дека тамошните облаци на покажуваат траги од човечко невнимание.

Приближно е чисто колку што може да биде, со оглед на тоа дека, сепак, се наоѓа на Земјата.

Научниците измериле примероци близу површината на океанот, како и примероци од атмосферата над него. Го проучувале составот на микробите кои се нашле во воздухот и откриле дека микробите веројатно потекнуваат од океанот. Јужниот океан е, значи, доволно далеку од поголемите дел од човечката цивилизација за да избегне да биде загаден.

Тагови

Поврзани вести