ЕКО бизнис

Американската сојузна влада објави забрана за продажба на електрични автомобили

Властите на американските сојузни држави дадоа предлог да се донесе закон со кој се сака да се забрани продажбата на електрични автомобили. Кога велиме дека сакаат да го направат тоа до 2035 година, истото се однесува на одговор на некои претходно донесени закони. Но, да одиме по ред.

Идејата да се иницира гласање за забраната дојде од група републикански пратеници во Вајоминг кои минатата недела воведоа предлог-закон со кој ги повикуваат пратениците постепено да ја укинат продажбата на нови електрични возила до 2035 година.

Електричните автомобили не се практични, а нивните батерии трошат скапоцени ресурси, велат претставниците. Како што пренесува Fox Business, овој закон треба да ја „заштити економијата на државата, која во голема мера се потпира на нафта и гас“. Имено, Вајоминг е осмата по големина држава по производство на сурова нафта.

Предлог-законот го претстави сенаторот Џим Андерсон, кој сега вели дека нема ништо против електричните автомобили и не сака ни да ја забрани нивната продажба. „Немам никакви проблеми со електричните возила“, вели Андерсон и вели дека секој треба да има слобода да избере дали ќе купи. Впрочем, членовите на неговото семејство и пријателите возат електрични автомобили.

Па каде е проблемот? Андерсон вели дека нивната резолуција е одговор на акциите во Калифорнија, која сака да ја забрани продажбата на автомобили со фосилни горива до 2035 година. „Имам проблем со некој што вели: „Не купувајте повеќе возила на бензин“. Тој вели дека сакале само да ја пренесат пораката дека не се задоволни од земјите кои им ги забрануваат возилата.

 

Додека законот во Калифорнија ги принудува луѓето да купуваат електрични автомобили, овој предлог е „само резолуција која вели: „Не ни се допаѓа вашиот закон“, рече Андерсон.

Нивната резолуција кажува нешто поинакво и помалку помирливо кон електричните возила.

„Од неговиот пронајдок, возилото со фосилни горива им овозможи на владините индустрии и бизниси да се вклучат во трговија и поефикасен транспорт на стоки и ресурси низ целата земја“, се вели во преамбулата на законот. „Огромните автопатишта во Вајоминг, заедно со недостатокот на инфраструктура за полнење електрични возила, ја прават широката употреба на електрични возила неостварлива за државата“. Завршувањето на продажбата на електрични возила, продолжува, „ќе обезбеди стабилност на нафтената и гасната индустрија во Вајоминг и ќе помогне да се зачуваат клучните минерали во земјата за витални намени“.

Поддржувачите на електричните автомобили не се согласуваат со овој предлог. Марк Гелер од калифорниската непрофитна организација вели дека „електричните автомобили се од голема корист за Вајоминг“, мислејќи на околу 24 милиони долари добиени за подобрување на мрежата на станиците за полнење. Притоа, Гелер му вели на Андерсон: „Можеби треба да ги забраниме сите автомобили и да се вратиме кај коњите“.

Тагови

Поврзани вести