Свет

Јато китови снимени во близина на Вис во Јадранско Море

Видеото кое беше споделено на YouTube каналот Morski.hr прикажува група од десет китови во близина на островот Вис во Хрватска.

Иако појавата на китови во Јадранот не е толку изненадувачка, она што е невообичаено е што јато од десетина од нив е снимено во водите кај Вис.

Видеото го снимил Стефан Торес, а за Morski.hr изјавил дека за време на риболовот „ја доживеале неверојатната убавина на островот Вис од птичја перспектива со снимки од дрон“.

„Додека го снимавме кристално чистото море и вовлеченото крајбрежје, бевме сведоци на импресивна сцена на китови во нивното природно живеалиште. Бевме маѓепсани“, додаде тој.

 

Тоа е вид на перјат кит или голем северен кит кој веќе е виден на Јадранот. Тој е најблискиот роднина на синиот кит и по него е следното најголемо животно на Земјата.

Колегата на Торес, Бранимир Биочиќ, дополнително објасни за Morski.hr како се направени видеата: „Го снимивме вчера пред Комиж. И уште едно видео на кое подобро може да се види точната позиција каде се снимени. Прво, снимивме група на 3-5 единки, по околу 15 минути забележавме уште една со слична големина. Ова видео е снимено околу 20 минути откако тие две јата се споија, а тука има околу 10 единки.

„Тие одеа од правец на Ластово кон Барјаци. Кога почнавме да ја снимаме таа прва група и ѝ пријдовме со дрон, тие нуркаа и ги немаше околу 10 минути. Возевме по нив бидејќи не беа далеку од нас“, вели тој.

Тагови

Поврзани вести