Македонија

Јапонија следната недела ќе ја испушти втората серија отпадни води од нуклеарната централа Фукушима

Јапонија ќе започне со ослободување на втората серија отпадни води од нуклеарната централа Фукушима од следната недела, изјави нејзиниот оператор, вежба што ја налути Кина и другите кога започна во август.

На 24 август, Јапонија почна да испушта во Пацификот дел од 1,34 милиони тони отпадна вода што се собрала по цунамито што го осакати објектот во 2011 година. Со ова Јапонија стана еден од најголемите светски загадувачи во моментов.

Дали надлежните во Македонија ја проверуваат храната која потекнува од овие предели пред се замрзната риба и морски плодови?

 

„Инспекциите по првото ослободување се завршени. Второто празнење ќе започне на 5 октомври“, соопшти во четвртокот Токио Електрик Пауер (Тепко).

Кина го забрани сиот јапонски увоз на морска храна по првото ослободување, кое заврши на 11 септември, и покрај инсистирањето на Токио дека операцијата не претставува никаков ризик, пренесува Гардијан.

Русија, чии односи со Јапонија се исто така замрзнати, наводно размислува да го следи примерот за забрана на морска храна.

Во првата фаза околу 7.800 тони вода беа испуштени во Пацификот од планираните вкупно 1,34 милиони тони, што е еквивалентно на повеќе од 500 олимписки базени.

Од „Тепко“ велат дека водата е филтрирана од сите радиоактивни елементи, освен од тритиум, кој е на безбедно ниво. Тој став е поддржан од агенцијата за атомски на ОН.

 

 

Тагови

Поврзани вести