Вода

Ѓубре и пловечки отпад прдизвикаа еколошка катастрофа на Дринското Езеро

Ѓубре и пловечки отпад во огромни количини го претворија Дринското Езеро во областа Вишеград во еколошка катастрофа.

Тони отпад од пластика и тешки метали, гума, дури и автоделови, бела техника, шишиња и разни пливачки отпадоци во Дринското Езеро, според проценките, годишно од езерото се отстранува меѓу шест и осум илјади кубни метри различен отпад, пишува „Klix.ba“.

Имено, како последица на обилните дождови, водениот бран собира тони ѓубре што луѓето го фрлаат покрај брегот. Покрај реката има неколку диви депонии, а на крајот сето тоа завршува кај Вишеград. Таму е поставена заштитна мрежа за да се спречи ѓубрето да оди понатаму.

Проблемот трае со децении и е позната приказна дека се слеваат огромни количини отпад од три земји. Освен во околните градови, отпадот до Дринското Езеро стигнува и преку Лима од Србија и преку Дрина од Црна Гора.

„Klix.ba“ неколку пати пишуваше за проблемот со плутачкиот отпад, а веста за катастрофата во Вишеград го обиколи и светските медиуми.

„Денес повторно ги гледаме истите сцени како и секоја година во Вишеград. Пристигнаа неколку илјади кубни метри отпад. Морам да истакнам дека за овој децениски проблем е направено многу малку, министерствата на трите земји редовно се состануваат, а Јавноста не ги гледа заклучоците од тие средби, но јасно е дека се гледа проблем кој се повторува од година во година“, вели Дејан Фуртула од еколошкото друштво Еко центар Вишеград.

„Би бил среќен доколку не ја видиме оваа сцена повторно. Еко центарот беше поканет да биде дел од меѓународниот проект на ЕУ „Акватичка пластика“, но поради неможноста за кофинансирање на проектот не знаеме што ќе се случува понатаму. Нешто слично се случи пред 3 години кога во Вишеград пристигна брод од германската компанија „Everwave“, па не бевме дел од проектот поради недостиг на кофинансирање, но и поради тоа што учесниците на акцијата за чистење во тоа времето не сакаа да се објави документацијата во јавноста“, вели Фуртула.

„Морничавата сцена која ги пречекува посетителите на Вишеград на влезот во градот е проблем што не можеме да го решиме“, вели Оливера Тодоровиќ од Туристичката управа на Вишеград. „Судејќи според она што го слушаме од туристите, тој грд отпад, кој често смрди, одвраќа многу посетители да дојдат во Вишеград“, додаде таа.

Тагови

Поврзани вести