Свет

САД и Кина во Женева разговараат за вештачката интелигенција

Претставници на високо ниво од Соединетите Американски Држави и Кина треба да се сретнат денес во Женева на разговори за вештачката интелигенција, вклучувајќи ги и ризиците од технологијата што брзо се развива и начините за поставување заеднички стандарди за управување со неа.

 

Состанокот, наведен како воведна размена на мислења, е прв во рамките на меѓувладиниот дијалог за вештачката интелигенција договорен за време на повеќеслојната средба меѓу американскиот претседател Џо Бајден и кинескиот претседател Кси Џинпинг во Сан Франциско во ноември.

И САД и Кина ја гледаат вештачката интелигенција како клучна за националната безбедност и економскиот раст, а претставници на администрацијата на Бајден велат дека планираат да се фокусираат на развојот на безбедна, сигурна и доверлива вештачка интелигенција. Официјалните лица инсистираа на анонимност за да го прегледаат состанокот на телефонски повик со новинарите.

Тагови

Поврзани вести