Македонија

Речиси 70 отсто од памукот во Тесалија настрада во поплавите, огромна загуба и кај добитокот

Речиси 70 отсто од одгледувањето на памук во Тесалија се проценува дека е оштетено од природната катастрофа „Даниел“, при што се очекува производството во регионот да се намали за најмалку 50-60 отсто, што вкупно ќе влијае на производството во земјата за 15 -20 отсто. Според податоците, од 2,5 милиони памучни круни што се одгледуваат низ целата земја, околу 800.000 хектари (32 отсто) се наоѓаат во Тесалија.

 

 

Од 800.000 хектари, приближно 410.000 хектари се обработуваат во подрачната единица Кардица, 270.000 хектари во Лариса, 93.000 хектари во регионалната единица Трикала и околу 37.000 хектари во Магнезија. Во изјава за Атинско-македонската новинска агенција, раководителот на Националниот центар за класификација на памук – Дараус Мохамед рече дека „штетите од лошото време го откриваат одгледувањето на памукот доста доцна, поради претходните временски услови, објави Катимерини. Голем процент од „пупките“ се уште не се отворени“, што според него значи дека „во зависност од времетраењето и количината на вода што го покрива родот, покрај директните непогоди, големиот процент од нив тешко дека ќе се отворат. Во Тесалија има и околу 20 мелници, од кои голем број претрпеле големи оштетувања на инфраструктурата и опремата.

Многу производители рекле дека нивната земјоделска механизација, како и нивната земјоделска опрема, системи за наводнување, складирани земјоделски материјали претрпеле можеби непоправлива штета.

 

 

„Ќе биде потребно извесно време за да се вратат нивите во нормала. Не знаеме дали преостанатото време ќе биде доволно за подготовка на нивите за зимските култури, како што се јачменот и пченицата,“, рече Дараус.

Но, голем удар претрпе и животинското производство на Тесалија, бидејќи многу сточари сведочат дека нивниот добиток е целосно уништен. Според податоците на ЕЛГА, до петок попладне пријавените загуби кај овци и кози изнесуваат 67.041, кај говеда 5.698, кај пчелни кошници 47.666, кај свињи 20.097 и кај птици 126.416.

Тагови

Поврзани вести