Храна

Презреаните банани добри за здравјето

Доколку во супермакетот ги избегнувате презреаните банани со точки, тогаш грешите, бидејќи тие се извор на калиум, витамин А, витамин Б, витамин Ц, диетски влакна, протеини и железо. Содржат и природни шеќери кои го подигнуваат нивото на енергија, а имаат и антиоксиданси.

Бананите се добар извор на влакнa, калиум и витамин Ц, одличен избор за оние со дијабетес. Тие го симнуваат крвниот притисок, го штитат срцето, го подобруваат варењето на храната, го подобруваат расположението и меморијата.

Има и оние кои сакаат зелени банани, но сите банани се добри за здравјето, па така не ги избегнувајте ниту оние презреаните.

Тагови

Поврзани вести