Природа

Започна третото испуштање на ,,прочистена” радиоактивна вода од Фукушима во океанот

Третото испуштање на 7. 800 тони “прочистена” радиоактивна отпадна вода во океанот започна денеска од оштетената јапонска нуклеарна централа Фукушима пренесуваатМИА.

Јапонските власти соопштија дека двете претходни испуштања на прочистена радиоактивна вода поминаа без проблем. Операторот на нуклеарната централа ТЕПКО, наводно, испуштил 7.800 тони прочистена вода во првите две испуштања и планира да испушти иста количина во третата серија до 20 ноември.

Нашето прашање е како е прочистена радиактивната вода?

Тагови

Поврзани вести