Екобаланс ТВ

Најрадиокативните места на земјата (видео)

Неколку места во светот кои нема да бидат безбедни за посета ниту во блиска, ниту во подалечна иднина

Погледнете го видео прилогот за места кој не би требало да ги посетите и кои би требало да ги избргнувате и во иднина:

Постојат неколку места во светот кои нема да бидат безбедни за посета ниту во блиска, ниту во подалечна иднина.Едно од нив е Селафилд, на запад од Велика Британија. Тоа е локација каде што се уништува нуклеарен отпад. Таму постојат високи количини на радијација.Тоа е место каде што се складира радиоактивен отпад од 15 оперативни британски нуклеарни реактори, како и прекуморско нуклеарно гориво. Отпадот создава степен на радијација до 280 сиверти дневно, што е за 60 % повеќе од смртоносната доза….

Тагови