Храна

Костенот е богат со сложени јаглехидрати

Освен што е прекрасно време и природата е прекрасно обоена со своите магични бои, есента ни донесува и разновидност на плодови кои ја обогатуваат нашата исхрана.

Еден од овие плодови е костенот, кој се истакнува по своите здравствени придобивки.

Костенот е различен од другите ореви и плодови во тоа што содржи многу малку масти и масло, а истовремено е богат со сложени јаглехидрати, што го прави идеален избор со ниска гликемиска вредност.

Некои од главните здравствени предности на костенот вклучуваат подобрување на меморијата, благодарение на витамините B кои подпомагаат разградбата на јаглехидрати, протеини и масти и го подобруваат општествениот капацитет на мозокот. Калиумот, кој се наоѓа во костенот, допринасува за здравиот нервен систем.

Помал ризик од срцеви заболувања и рак може да се поврзе со манганот кој го содржи костенот, бидејќи тој се бори против слободни радикали во телото. Костенот исто така е богат со растителни влакна кои помагаат во одржувањето на здрав цревен систем и имунитет, како и регулирање на крвниот притисок благодарение на ниската количина на натриум и високата количина на калиум.

Исто така, костенот има диуретично дејство и помага во исфрлање на вишокот на вода од организмот, што може да биде корисно за лицата со хипертензија и проблеми со задржување на вода.

Овие здравствени предности го прават костенот одличен дополнителен здрав оброк, кој може да биде вклучен во вашата исхрана за време на есента.

Тагови

Поврзани вести