Настани

Квантен компјутер кој ги надминува сите постоечки суперкомпјутери

Гугл наводно развил квантен компјутер кој направил пробив на пазарот на суперкомпјутери. Квантниот компјутер на компанијата може да врши пресметки во еден момент, за кои моментално на најмоќните суперкомпјутери во светот им се потребни 47 години. Ова претставува значаен чекор во развојот и еволуцијата на квантните компјутери.

Се вели дека новата машина, со значително подобрен број на кубити (70 во споредба со 53 во неговиот претходник од 2019 година) нуди експоненцијално зголемување на моќноста, што ја прави 241 милион пати помоќна од претходниот модел.

Квантните компјутери би можеле потенцијално да направат револуција во областите како што се науката за климата и откривањето лекови, но тие исто така претставуваат предизвици за денешните системи за шифрирање, што ги прави врвен приоритет на националната безбедност.

И покрај достигнувањата, некои критичари тврдат дека овие машини треба да покажат дека практично се корисни, надвор од академските истражувања.

Квантното пресметување, кое ги искористува невообичаените состојби на квантната физика, останува мистериозно и контроверзно поле кое брзо се развива.

Тагови

Поврзани вести