Живот

Како дополнително да осветлите темна просторија?

Во случај да имате малку или никаков извор на природна светлина, темната соба може да создаде тешкотии во дизајнот, но со овие трикови можете многу успешно да ја трансформирате…

Бојата на ѕидовите и мебелот

Ако во домот имате темна просторија, веројатно ќе бидете ограничени со боите за да создадете визуелно посветла средина. Сепак, сè уште можете да си играте дури и со потемни тонови со познат дизајнерски трик.

За да ја направите вашата темна соба да изгледа полуксузно, хармонично и визуелно поголемо, користете иста боја за ѕидовите како и за мебелот. На овој начин сите елементи одлично ќе се вклопат во монохроматска слика која навистина придонесува за автентичниот изглед на просторот.

Огледало

Не само што вашата соба ќе изгледа визуелно поголемо, туку огледалото ќе придонесе за создавање посветла средина. Ставете го спроти извор на светлина (светилка, прозорец, врата), така што ќе осветли поголем дел од просторијата со рефлексија. Овој едноставен трик можете да го постигнете со поставување и ѕидни и подни огледала. Уште еден добар трик се рамки за слики бидејќи и стаклото ја рефлектира светлината и сјае, пишува „Brava Casa“.

Мирно катче

Наместо да најдете начин да ја осветлите просторијата, можете едноставно да најдете намена што ќе функционира во потемен амбиент. На пример, добро е да го поставите мебелот за седење во аголот и да го претворите вашиот темен агол во мирен простор за уживање во кафе или појадок.

Може да вклучите и столна, ѕидна или подна светилка за попријатно чувство додека читате книга или работите.

Нагласете го просторот со темни бои

Темните бои изгледаат многу софистицирано и се погодни за темни простории кога едноставно сакате да ја прифатите темнината. Колку се потемни нијансите, толку е поостар контрастот и попривлечен изгледот.

Плус, со обвиткување на целиот простор во една боја, додавате прекрасна илузија на дополнителен простор и димензија. Ова е особено погодно за дневна или спална соба бидејќи создава релаксирачки амбиент и обезбедува дополнително чувство на удобност.

Тагови

Поврзани вести