Клима

Индија и Пакистан на удар на циклон: Луѓето бегаат во паника поради невремето

Властите во западната индиска држава Гуџарат евакуираа повеќе од 75.000 луѓе од загрозените крајбрежни области поради циклонот Бипарџој, кој се очекува вечерва да стигне до индиското копно, а некои жители на пакистанскиот град Карачи доброволно се евакуирани поради невремето.

Индиската метеоролошка агенција (ИМД) предупреди дека невремето може да предизвика големи штети на посевите, насадите и патиштата, како и можен прекин на железничкиот сообраќај.

Индиските власти одлучија дека училиштата ќе бидат затворени денеска, а користењето на плажите во Гуџарат е забрането.

Невремето се очекува да има максимална брзина од 115 до 125 километри на час.

Дел од населението е доброволно евакуирано од пакистанскиот град Карачи, иако не е под директна закана, но преземени се вонредни мерки поради невремето и дождот што се очекува денеска.

Тагови

Поврзани вести