Македонија

Електричните тротинети опасност во сообраќајот

Електричните тротинети и електро мобилноста се нешто ново, нешто што е во тренд, нешто популарно и актуелно.  Нивното присуство во сообраќајот носи многу придобивки, отвора многу алтернативи за надминување на проблемот со сообраќајниот метеж, гужвата и бучавата во сообраќајот, континуираниот недостаток на паркинг места,  загаденоста, итн. но носи и закани за безбедноста на учесниците во сообраќајот.

Електричните тротинети секојдневно стануваат составен и нераскинлив дел од патниот сообраќај во Скопје и во другите градови.

Тоа што се лесни, мали и брзи овозможува поедноставно пробивање низ секојдневниот градски метеж. Токму поради оваа предност, сѐ поголем број главно млади ги користат низ градов. За нив не важат никакви правила, па тие возат и по тротоари, по велосипедски патеки, по јавни шеталишта, па дури и по коловозни ленти. На некој начин стануваат учесници во сообраќајот, кои можат да предизвикаат и одредени опасности, кои не се за запоставување.

Граѓаните се жалат дека електричните тротинети им пречат на јавните шеталишта. Велат дека се движат на пешачки патеки, на патеки за велосипеди, а некои возат и по коловозната лента.

Во изминативе неколку години се зачести употребата на електричните тротинети. Градот Скопје промовира субвенционирање за електрични тротинети можеби и затоа почесто можат да се забележат по скопските улици.

Тагови

Поврзани вести