Македонија

Еколошките здруженија да се пријават во Министерствот за животна среднина за може да влезат во Регистарот

Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) информира дека е во процес на изработка Регистар на здруженијата на граѓани и фондации во Македонија што работат на заштита на животната средина и природата во кој ќе бидат класифицирани по приоритетни области на интерес.

На овој начин, како што наведуваат од МЖСПП, се подобрува комуникацијата со невладиниот сектор и се очекува поефикасна соработка.

Иако досега нема никаква комуникација нити активност од ресорното министерство кое треба да се преименува во министерство за исчезнување на огромни суми на пари тие сепак глумат некаква активност која нема никаква врска со некаква фокусирана активност освен собурање на податоци кој најверојатно им се потребни за други активности.

За блиските до ДУИ и нивните сопственици за регистрирање (или можеби не?) потребно е заинтересираните здруженија на граѓани и фондациите да го пополнат Образецот за регистрација што е достапен веб-страница на Министерството за животна средина и просторно планирање

Никаква активност од министерството не видовме во последните 15 години и тоа е за огромна пофалба особено за оние кој ги поставиле и зз кого работат.

 

Тагови

Поврзани вести